Penészmentesítő kisokos

AZ ÓZON EREJÉVEL!

Az elmúlt időszakban egyre több felkérésnek tettünk eleget, elégedett ügyfeleink örömére egyre több otthont sikerült véglegesen megszabadítanunk a penész okozta egészségügyi és esztétikai problémáktól.

Ahogy a jó pap is holtig tanul mi is folyamatosan gyűjtöttük a tapasztalatainkat és az idő múltával arra a következtetésre jutottunk, hogy sokan azért „kénytelenek” megosztani az otthonukat a hívatlan penésszel, mert valójában nincsenek tisztában azzal, hogy az hogyan is került oda, milyen komoly egészségügyi gondokat okozhat, miként szabadulhat meg tőle és ami a legfontosabb: hogyan tartsák véglegesen távol lakásuktól és szeretteiktől ezt a nemkívánatos betolakodót. Ezért gondoltunk egyet és összeállítottuk ezt a PENÉSZMENTESÍTŐ KISOKOST!

Ebben megpróbáltunk minden olyan fontos információt belefoglalni, ami segít Önnek, hogy a jövőben soha többé ne kelljen szembe néznie a penész okozta problémákkal.
Talán kezdjük is a legelején és menjünk szépen sorba!

A penész bemutatkozik

Elsőre igen furcsának hangzik a kijelentés, de bizony a penészgombák tetszik vagy sem bizony mindennapi résztvevői az életterünknek. A penészgomba aprócska, szemmel láthatatlan spórái a levegőben szállva mindaddig keresgélnek, míg meg nem találják a számukra ideális helyet a letelepedésre.
De vajon mi a kedvenc helyük ezeknek a kellemetlen mikroorganizmusoknak?

A penész kialakulásának oka

VOLTCRAFT IR-SCAN-350 INFRA HŐMÉRŐ
VOLTCRAFT IR-SCAN-350 INFRA HŐMÉRŐ

Bátran kijelenthetjük, hogy a penész elsőszámú kedvence a MAGAS PÁRATARTALOM!
Azokban a zárt terekben, ahol a kelleténél magasabb a levegő páratartalma szinte biztos, hogy előbb utóbb megjelenik a penész.
Főleg a téli időszakban jellemző, hogy a lakóterekben a kelleténél párásabb lesz a levegő.

Mi okozhatja lakásunkban a magas páraszintet?

  • elsősorban a lakótér rossz szellőzése, szellőztetése,
  • a nem megfelelően beállított hőmérséklet,
  • a szárítókon vagy fűtőtesteken elhelyezett mosott ruhák,
  • az alacsony harmatpont – ami létrejöhet, ha: nem megfelelő a szigetelésű a fal vagy a rosszul záródó nyílászárókon hőhíd keletkezik és így a pára vízként csapódik le a belső felületeken.

Igen kérem, elég a fent felsoroltak közül csupán akár egy is és máris boldogtalan lakótársai lehetünk a penésznek és az állandó dohos szagnak! És ahogy lenni szokott, amikor azt gondoljuk, hogy ennél rosszabb már nem lehet, akkor jön a fekete leves: a betegség és az allergia!

„Segítség, beteg vagyok! Mi lehet a bajom?”

A penész megjelenése jócskán túlmutat az esztétikai problémán, mivel igen komoly, esetenként akár visszafordíthatatlan egészségügyi gondokat okozhat.
Köztudottan a penészgomba spórája az egyik legveszélyesebb allergén és betegségforrás. A gomba spórák hosszú távú belégzése komoly tüdőproblémákat, de akár halált is okozhat.
Orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés, légzési nehézség, száraz –fojtó köhögés, kaparó torok, kiütések, emésztési problémák, ízületi fájdalmak– ez csupán néhány tünet azok közül, amiért a lakásban megbújó allergén penészgomba spórák felelősek lehetnek.
Nem is gondolnánk, de ezek a hívatlan betolakodók képesek „megszállni” mindenünket, beleértve a bútorainkat, ruháinkat, a gyereket játékait, a szőnyegeket, függönyöket, ágyneműt. Megtapadnak a falfelületeken és folyamatosan szállnak a levegőben.

Ha már valaki eljutott odáig, hogy a penész látható módon megtelepedett az otthonában minden bizonnyal el is kezdte alkalmazni a különböző penészmentesítőnek vélt házi és egyéb praktikákat:

  • nagyanyáink beváltnak hitt házi lemosó praktikáit,
  • szupermarketek kínálta falra fújható spray-ket,
  • betétes vagy tablettás párafalókat,
  • a dohos szag elleni szagtalanítókat,
  • ám az eredmény szinte mindig ugyanaz: az a fránya penész nem tűnik el végleg!

Ezek után joggal és kétkedve tesszük fel a kérdést: Létezik valóban hatékony és végleges megoldás a penész és a dohos szag eltüntetésére?

Van egy jó hírünk: ezek a problémák egy csapásra véglegesen megszüntethetők! A csúcstechnológiájú vegyszermentes Ózongenerátoros penészmentesítő kezelés garantált megoldás lehet minden eddigi problémára!

De itt álljunk csak meg egy szóra! Mi is pontosan az az ózongenerátor?

MOBILSEPT MHR-40 TÍPUSÚ ÓZONGENERÁTOR
MOBILSEPT MHR-40 TÍPUSÚ ÓZONGENERÁTOR

Az ózongenerátor ellenőrzött körülmények között a levegőben természetesen jelen lévő oxigénből ózont állít elő.
Az ózon aktív oxigénje jelenleg a világ egyik legerősebb oxidáló vegyülete, ami hihetetlen gyorsan pusztítja el a penészgomba spórák mellett a baktériumokat, vírusokat, továbbá a kellemetlen szagokat.

Az ózon előállításánál nagyon fontos a megfelelő koncentráció beállítása, hiszen csak akkor lesz hatékony a művelet. Az optimális ózonkoncentrációt műszeres méréssel kell ellenőrizni. Ezt a keletkezett ózont teríti szét az ózongenerátor, majd a fertőtlenítő, tisztító folyamat végén a feleslegessé vált ózont ez az okos kis masina vissza alakítja tiszta oxigénné. Mivel a kezelés végén a levegő ózonkoncentrációjának értéke nem haladja meg a mindennapi értéket, így az ózongenerátorral kezelt helyiség azonnal újra használatba vehető.

Az általunk használt ipari, nagyteljesítményű ózongenerátor készülékeink 100%-ban vegyszermentesen és biztonságosan végzik a lakóterek fertőtlenítését és tisztítását.

Ez mind szép és jó most már tudjuk, hogy milyen hatékony és környezetbarát ez a mi ózongenerátorunk, de most essen szó arról is milyen módon birkózik meg a penésztelepekkel!

Az ózonos penészmentesítő eljáráshoz a kezelendő lakótérben elhelyezzük a nagy teljesítményű ózongenerátor készülékünket, ami a szükséges paraméterek beállítását
követően elvégzi az ózonos penészmentesítést és a vele járó dohos szag semlegesítését is.

FONTOS TUDNI!

Az ózongenerátor készülék sem varázsló, így a kezelés során nem a látható penészt tünteti el, hanem a penészgomba szaporodásért felelős spórákat pusztítja el végérvényesen! A sikeres penészmentesítő kezelést követőn már megkezdhetjük az elhalt penésztelepek tisztítását és magát a tisztító festés is.

Tehát: ez nem túl jó hír, de sajnos a takarítást nem ússzuk meg!

Az eljárás további nagy pozitívuma, hogy az ózonos fertőtlenítő kezelés megkezdése előtt a kezelendő lakótérben minden bútor és használati tárgy a helyén maradhat, kivéve az élő növényeket. Természetesen az ózongenerátor felhasználási területe nem áll meg a penészmentesítésnél, kiválóan alkalmas vírusok, baktériumok elpusztítására – aminek valljuk be manapság igen nagy aktualitása van a koronavírus kapcsán! Ezek mellett kiválóan alkalmas az otthoni szagok – mint étel, dohányfüst, kisállatok okozta szagok semlegesítésére, továbbá klíma fertőtlenítésre vagy pollenallergia esetén légtisztításra.

Megvolt az ózonos penészmentesítés, majd a takarítás és a festés! Minden szép és jó, de vajon mit érdemes másképp tennünk, hogy ne jöjjön a folytatás?

Napi teendők – avagy tippek-ötletek, ha otthonunkban nem akarjuk újra meg újra élőben megnézni a „Penész visszatér” című epizódot.
Fentebb már szó volt a penész kialakulásának konkrét okairól. De nézzük csak meg részletesebben, hogy mit is tehetünk azért, hogy a penész végérvényesen távol maradjon tőlünk?

Szellőztessünk rendszeresen!

PÁRATARTALOMMÉRŐ
PÁRATARTALOMMÉRŐ

Jól szellőztetni legalább olyan fontos, mint megfelelő módon fűteni. A fürdőszobában fürdés után, a konyhában főzés közben, a lakásban kiteregetett és szárított ruhák után magasabb lesz a levegő páratartalma. Gyakorlatilag meg is érkeztünk az elsőszámú fő bűnöshöz: a MAGAS PÁRATARTALOMHOZ, ami előszobája a penésznek és a dohos szagnak.
Az ideális páratartalom egy adott helyiségben 40-60% közötti, ám a legoptimálisabb érzetet mégis az 50% körüli érték nyújtja.

Naponta hányszor érdemes szellőztetni?

Természetesen ez függ attól is, hogy hány tagú a család, mennyi mosott ruhát szárítunk a lakásban, mennyit főzünk, fürdünk, mennyi ideig tartózkodunk otthon.

Elmondható, hogy ideális esetben 2-4 alkalommal célszerű útjára engedni a felesleges párát. Ha nem így teszünk és ennek nagy része nem távozik, akkor sajnos a lakás leghűvösebb pontján nagy valószínűséggel előbb utóbb megjelenik a penész.

Hogyan szellőztessünk?

Semmiképpen sem úgy, hogy résnyire nyitjuk az ajtót, ablakot! Célszerű teljesen kitárni és intenzíven, rövid ideig – körülbelül 5 percig, hogy ne hűljenek ki a falak – szellőztetni. Így elkerülhető, hogy a kinti hideg és a benti meleg hatására a pára vízzé alakuljon és szép lassan csordogálni kezdjen a falon vagy beszívódjon bútorainkba, használati tárgyainkba.

Tipp!
Még hatásosabb, ha rövid kereszthuzatot csinálunk!

Milyen hőmérséklet az ideális a fűtési időszakban?

Általánosságban elmondható, hogy az ideális hőmérséklet az átlag 21-22 fok.
Természetesen ez eltérhet néhány fokkal, ha például kisbaba vagy kisgyermek van a családban. Ebben az esetben akár 23-24 fokra is szükség lehet.

Rendszeresen szellőztetünk, megfelelő a lakás hőmérséklete, de még valami mégsem az igazi?!

A bűnös az alacsony harmatpont lehet!
A harmatpont az a hőmérséklet a lakás adott pontján, amelynél a pára egy bizonyos páratartalom és hőmérséklet mellett lecsapódik.
A nem lélegző falak, a műanyag nyílászárók, a hőhíd – az elsődleges okai lehetnek az alacsony harmatpontnak.

Az ideális páratartalom a lakásban 40-50%-os. Ha a páratartalom 55-60%-hoz közeli, akkor szinte borítékolható, hogy előbb utóbb megjelenik a penész.
Ebben az esetben nem marad más megoldás, össze kell gyűjteni a felesleges párát, így csökkenthető a páraszint.

Ahogy általában a „túl kevés” és a „túl sok”, mint lehetséges alternatívák nem jelentenek ideális megoldást, úgy ebben az esetben sem jelent jót sem a túl száraz sem a túl párás levegő. A túl száraz levegőjű belső terekben akár a fa bútoraink is megrepedezhetnek, a téli influenzás időszakokban pedig a nyálkahártyának sem tesz jót az extrém száraz levegő utat engedve a vírusoknak, baktériumoknak.

Talán a száraz levegőt mégis sokkal könnyebb házilag is orvosolni, hiszen elég például egy-két frissen mosott ruhadarab a radiátorra és bár ideiglenesen, de máris megemeltük a páraszintet.

A túl nedves, párás helyiségekben ugyanakkor jelentősen megnő a penész kialakulásának kockázata. Ezekben a helyiségekben a magas páraszintet viszont már korántsem ilyen egyszerű kordában tartani. Itt tetszik vagy sem külső segítséget kell alkalmazni: a PÁRASZINTMÉRŐT!

Ezek a 21. századi okos készülékek már messze túlszárnyalják az egyszerű páraszintmérőket.
A digitális penészriasztók egy újgenerációs technológiával is büszkélkedhetnek. A páraszintmérőben elhelyezett penészriasztó hangjelzés kíséretében adja tudtunkra, ha lakásunkban lévő páraszint nem megfelelő.

Ez egy igazán hasznos újítás, hiszen a mi okos kis páraszintmérőnk azonnal jelez nekünk, ahogy a beállított értékektől eltérő adatokat érzékel.

Nézzük meg részletesen mit is tud ez a digitális penészradar:

Techno Line WS 9419 Páratartalom mérő penészesedés riasztással
Techno Line WS 9419
Páratartalom mérő penészesedés riasztással

A készülék kijelzőjén az elmúlt 24 órában észlelt hőmérsékleti adatok mellett jól láthatóan megjelennek a légnedvességre vonatkozó értékek is. A kis okoskánk ezen adatok változását azonnal jelzi felénk egy határozott, jól hallható hangjelzés kíséretében. Így, ha esetleg elfelejtenénk ránézni a páraszintmérő készülék kijelzőjére ő akkor is becsületesen tájékoztat a lehetséges problémáról. Ez a digitális penészradar ideális mérőműszerként szolgál a lakás klímájának felügyeletére.

A páraszintmérő a hangos riasztás mellett többek között az aktuális harmatpontot is megmutatja, azaz azt a hőmérsékleti pontot, ahol a levegő elkezd kondenzálódni és ezzel párhuzamosan a penészért felelős vízcseppek is megjelennek.

Ezek az értékek a páraszintmérő segítségével nagyon egyszerűen nyomon követhetőek és szükség szerint fűtéssel, szellőztetéssel vagy páramentesítéssel korrigálhatók.

BÓNUSZ JÓ HÍRÜNK!

Van még egy nagyon fontos szempont, amiben egy okos penészriasztó a hasznunkra lehet: az mellett, hogy hozzájárul az egészséges mikroklímához az optimális beállításoknak köszönhetően még a fűtésköltségen is spórolhatunk!
A sikeres ózonos penészmentesítő kezelések után az újra penészesedést elkerülendő javasoljuk a PÁRAMENTESÍTŐ használatát.

Néhány szóban a páramentesítőkről:
És itt most rugaszkodjunk el a szupermarketek polcain sorakozó különböző egyszerű páramentesítőktől, hiszen aki már kipróbálta, az bátran állítja, hogy ezek csupán részmegoldásként szolgálhatnak.
Az általunk ajánlott SYEN és GREE párátlanító készülékek segítségével garantáltan tartósan ideális szinten tartható a páraszint.

TIPPÜNK: egy ventillátor segítségével forgassuk át a helyiség levegőjét, így a teljes térben azonos páraszint érhető el.VÉGSZÓ – PENÉSZ VOLT, NINCS!

Mindenki, aki valaha már szembe találta magát a penész okozta nehézségekkel tudja, hogy ez egy igen makacs, elhúzódó probléma is lehet a család életében. Reméljük, hogy javaslatainkkal Önnek is tudunk segíteni abban, hogy a jövőben soha többé nem kelljen megosztania otthonát a penésszel!

Ha bármiben segíthetünk vagy kérdése merül fel, forduljon hozzánk továbbra is bizalommal!
Szakértő kollégáink a hét minden napján készséggel állnak rendelkezésére!

PENÉSZMENTESÍTÉS ÉS FERTŐTLENÍTÉS AZ ÓZON EREJÉVEL!

Amennyiben szolgáltatásunkkal kapcsolatos kérdése van és információra lenne szüksége, kérjük hívja bizalommal telefonszámunkat