A penész okának feltárása

A probléma feltárásától a végleges megoldásig

Mielőtt elkezdenénk a penészmentesítést az első és talán a legfontosabb lépés a penész kialakulásának feltárása. Hiszen hiába is végeznénk el magát az ózonos penészspóra mentesítő eljárást azzal csupán csak az aktuális penész spórákat semmisítenénk meg. És valljuk be ez még mindig csak félmegoldást jelent, mivel a kiváltó ok továbbra is fennáll és rövid idő elteltével a probléma újra jelentkezne.

Ezért is vagyunk elkötelezettek egy olyan komplex, többlépcsős munkafolyamat mellett ami a probléma feltárásától indul és a végleges megoldásig terjed.

 1. A penésztelepek kialakulásának vizsgálata
 2. A konkrét kiváltó ok felderítése
 3. Az ózonos penészmentesítő eljárás elvégzése
 4. Utólagos páraszint mérés és ellenőrzés az ajánlott eszközök segítségével

A penész okának feltárása, ahogy mi csináljuk:

 • Először is megkeressük, hogy a penésztelepek milyen környezeti tényezők hatására alakulhattak ki.

Ilyen környezeti hatások lehetnek például:

 • a téli időszakban a rosszul beállított fűtés
  Általánosságban elmondható,hogy a téli időszakban az ideális hőmérséklet a 20-22 fok. Sajnos manapság sokan szeretnének spórolni a fűtés számlán, így alacsonyabbra állítják a lakás hőfokát. Azzal viszont nem számolnak, hogy így a mindennapi tevékenység során nedvesség nem tud elpárologni és víz formájában kicsapódik a különböző felületeken és szép lassan kialakul a penész.
 • a lakás nem megfelelő szellőztetése
  Szellőztetni mindenki tud, nem nagy dolog: kinyitjuk az ablakokat és kész! Ez azonban nem minden esetben egyértelmű.

  Hányszor szellőztessünk?

  Egy átlagos családban naponta 2-4 alkalommal javasolt szellőztetni. Ez természetesen függ attól is, hogy mennyit tartózkodik otthon a család.

  Résnyire nyissuk vagy tárjuk ki az ablakokat és rövid ideig vagy hosszú időn keresztül legyenek nyitva?

  Semmiképpen sem célszerű bukóra nyitott ablakokkal szellőztetni, mivel így nem tud hatékonyan kicserélődni a benti és a kinti levegő. Célszerű kitárni a nyílászárókat és még hatékonyabb, ha rövid ideig ugyan, de egy kis kereszthuzatot is csinálunk. Ha nem figyelünk oda, bizony a rossz szellőztetés is nyomós oka lehet annak, aminek végeredménye a penész.

 • a mosott ruhák szárítása
  A téli időszakban sokkal nehezebben száradnak a mosott ruhák, így előszeretettel teregetünk a fűtőtestekre és egyéb helyiségekbe is. A beltéri ruhaszárítás során keletkező nedves levegő igen rossz hatással van az asztmás vagy allergiás betegek állapotára is. Egy rosszul szellőző, hűvös, északi fekvésű helyiségben akár 30%-al is megemelkedhet a páratartalom, aminek végeredményeként akár a penész is megjelenhet.
 • túl sok pára a fürdőszobai vagy konyhai használat során
  Fürdés, zuhanyzás és a főzés során is rengeteg víz kerül a levegőbe, ami pára formájában csapódik le éppen ahol tud: a csempe falán, a bútorokon, a falakon. Mivel a gőz felfelé száll ezekben a helyiségekben igen gyakori, hogy a fal felső sarkainál vagy a plafonon jelentkeznek először a penészes foltok. Itt emelnénk ki, hogy a mosógépre is érdemes odafigyelni és havonta egyszer áttisztítani, hogy esélyt se adjunk a penészgombák megtelepedésének.
 • hőhíd kialakulása
  Új építésű házaknál és nyílászárócsere esetén gyakran találkozhatunk azzal a problémával, hogy elkezdenek penészesedni az ablakrések és ezzel párhuzamosan a falak is. A hiba minden bizonnyal nem az új nyílászárókban van, hiszen nekik az a dolguk, hogy tökéletesen zárjanak.
 • Akkor hol lehet a hiba?
  Ilyenkor érdemes megvizsgálni a falszerkezetet és ezzel párhuzamosan külső és belső szigetelést is. Ha a felsoroltak között van a bűnös, akkor azt azonnal érdemes javítani, hiszen e nélkül a penész újra és újra fel fogja ütni a fejét.

Akár a rossz szellőztetés, akár a lakás használata során keletkezett felesleges gőz vagy a szigetelés hiányossága okozza a penészt egyben biztosan egyet értünk: A PENÉSZ KIALAKULÁSÁNAK OKA A MAGAS PÁRATARTALOM. Ahhoz, hogy a penészspóra telepektől véglegesen megszabadulhassunk biztosítani kell a lakótér ideális páratartalmát. Az ideális páratartalmat az optimális harmatpont alapján határozzuk meg.

Mi is az az optimális harmatpont?

Egyszerűen összefoglalva a harmatpont a levegőnek az a hőmérséklete, amelyen az adott nedvességtartalmú levegő a páratartalomra nézve telítetté válik.
Amikor a levegő páratartalma a hideg felületekre lecsapódik ott az úgynevezett harmatponti hőmérséklet uralkodik és elindul a víz kicsapódása. Magyarul ez az a folyamat, mikor szemmel láthatóan folyik a pára a fürdőszobai csempén, az ablaküvegen és szélsőséges esetekben akár a falakon is megjelenik a gyöngyöző nedvesség.

TESTO SMART PROBES
– az eszköz, melynek segítségével feltárjuk a penészesedés forrását.

Az egyedülálló TESTO SMART PROBES okos eszköz segítségével felderítjük a penészesedésre hajlamos helyeket és meghatározzuk az optimális páratartalmat.

A mérőeszköz segítségével kapott adatokat minden esetben összevetjük a harmatpont táblázatban szereplő adatokkal. A harmatponti táblázat alapján meghatározhatjuk a helyiség hőmérsékletét, páratartalmát és még a harmatponti párakicsapódás mértékét is. Ezen adatok alapján már személyre szabottan tudunk javaslatot tenni arra, hogy adott hőmérséklet mellett mekkora páratartalom megtartása szükséges ahhoz, hogy a penész a jövőben már ne alakulhasson ki.

Harmatpont-táblázat ››

TESTO SMART PROBES penészjelző
TESTO SMART PROBES penészjelző

Hogyan szabaduljunk meg a felesleges párától – avagy mit tegyünk, ha a szellőztetés már nem elég?

A megoldás: PÁRASZINTMÉRŐ KÉSZÜLÉKEK ELHELYEZÉSE

Ahhoz, hogy pontosan ellenőrizhessük a páraszintet a lakás több pontján is érdemes elhelyezni egy – egy páraszintmérőt. Ma már számtalan, akár a mobiltelefonunkkal távolról is kommunikáló okos penészriasztó eszközök közül válogathatunk, aminek segítségével optimálisan tarthatjuk lakásunk páraszintjét.

Az ózonos penészmentesítő eljárás után javasoljuk a páramentesítő készülék használatát. Az általunk ajánlott párátlanító készülékek bármelyikével tartósan az ideális szinten tartható a lakás páraszintje.

Ha felkeltettük érdeklődését és kérdése merült fel, forduljon hozzánk bizalommal! Szakértő kollégáink a hét minden napján állnak rendelkezésére!

PENÉSZMENTESÍTÉS ÉS FERTŐTLENÍTÉS AZ ÓZON EREJÉVEL!

Most 30% kedvezménnyel és ajándék páraszint mérő készülékkel kedveskedünk!
Hívja bizalommal telefonszámunkat